Šta je DevOps inženjer - opis posla na poziciji DevOps

Šta je zapravo posao DevOps inženjera?

Opis posla DevOps inženjer se mnogo razlikuje u zavisnosti od tipa poslovne organizacije. Različiti su pristupi kod projektno orjentisani kompaniju u odnosu na produktno orjentisane kompanije.

Postoji mišljenje da titula DevOps inženjera ne bi trebalo da postoji, jer je DevOps „kultura i filozofija“ odnosno „način rada i razmišljanja“ – a ne uloga ili pozicija.

Ovo nas navodi na zaključak da postoji sloboda u dubini znanja DevOps pozicije u različitom poslovnom okruženju i zavisnosti od potreba organizacije.

Često se u zadnje vreme spominje teorija da stvaranje dodatnog DevOps silos tima poništava svrhu preklapanja odgovornosti i zajedničkog rada različitih timova što je suština DevOps-a.

Organizacije koje dobro razumeju ovu metodologiju nemaju DevOps pozicije. One rade na stavljanju fokusa na uske specijalizacije u određenim oblastima na pozicijama: inženjera infrastrukture, inženjera za pouzdanost sistema (SRE), CI/CD inženjera, sistem administratora.

Jedina stvar koja je sigurna je da DevOps inženjer mora dobro razumeti kulturu i praksu DevOps-a i trebao bi biti u mogućnosti da premosti sve nedostatke u komunikaciji između ostalih članova tima.

Iako je DevOps izraz koji može obuhvatiti mnoge uloge, postoje neki zajednički zadaci u ovim različitim ulogama:

  • Dizajn i implementacija CI/CD procesa
  • Automatska izgradnja i konfiguracija infrastrukture
  • Instalacija, konfiguracija i održavanje orkestratora kontejnera
  • Bliska saradnja sa programerima na polju dizajna novih servisa
  • Dizajniranje platformi za nadgledanje i praćenje
  • Pružanje servisa održavanja platforme
  • Obezbedjivanje sigurnosti infrastrukture