Koje veštine su potrebne za DevOps?

Te┼íko je ne biti zbunjen kada po─Źnemo da istra┼żujemo odakle da po─Źnemo sa u─Źenjem ove oblasti. Mnogo novih tehnologija se razvija konstantno i nije lako odabrati pravi put ako uzmemo u obzir da lista konstantno raste.

Dakle, pitanje je ┼íta prvo nau─Źiti?

Podeli─çemo listu u slede─çe kategorije:

Osnovne tehni─Źke ve┼ítine

univerzalno znanje neophodno za sve DevOps pozicije. Ovo je osnovni preduslov za sve dalje vezano za DevOps. Ovde nema izbora da li ┼żelite ili ne ┼żelite ÔÇô jednostavno ovu kategoriju morate da znate.

Napredne tehni─Źke ve┼ítine

alati i procesi koji su vrlo ─Źesti u ulogama DevOps -a, ali koje mo┼żda ne koristite ili vam nisu potrebni u svakoj ulozi. Svakako je preporuka da ih upoznate i razumete osnovnu logiku.

Soft skills: ne tehni─Źke ve┼ítine

ali veštine koje će vam pomoći u budućnosti razvoja karijere kako da bolje komunicirate sa ljudima na dnevnoj razini.

Ne mo┼żete da nau─Źite napredne ve┼ítine DevOps-a ako nemate osnovne tehni─Źke ve┼ítine.

Me─Ĺutim, ne morate biti vrhunski ekspert za bilo koju od osnovnih ve┼ítina da biste pre┼íli na DevOps ve┼ítine. Ni me─Ĺuljudske ve┼ítine se ne mogu potceniti jer uloga DevOps-a podrazumeva uspostavljanje i odr┼żavanje efikasne komunikacije sa svim ─Źlanovima multifinkcionalnog tima.

Šta je od DevOps treninga i kurseva dostupno?

Sertifikacija nije neophodna za DevOps poziciju, u praksi kompanije prilikom zapo┼íljavanja vi┼íe cene prakti─Źno znanje i iskustvo nego sertifikaciju. Ali sa druge strane zadavanje ciljeva polaganja odre─Ĺenih ispita i sticanje sertifikata je jako dobar motiv za u─Źenje.